Bencil biriyle nasıl Baş edilir ?

0
2446

Bencil biriyle nasıl Baş edilir ?

·    Sınırlarınızı her saldırı veya tacize rağmen net çizmelisiniz. ( Hayır ben bu konuda senin gibi düşünmüyorum.)

·    Size karşı zedeleyici ve  üzücü tavırlar ile ilgili net olarak hissettiğiniz duyguyu yaşayın. Bunda üzülecek ne var?” dese bile duygunuzu yaşamaktan vazgeçmeyin.

·    Israrcı olduğu konularda  sizin üzerindeki silahları kullanmasına izin vermeyin. (X: olmayacaksa ayrılalım  Y: Bunun için ayrılmak istiyorsan üzülürüm ama yine de Kabul ederim.)

·    Sizi anlamadığı her konuda empati kurması için duygu transferi yapın. Duygunuzu sorun.( sence ben şu an ne hissediyorum?)

·    Bir ilişkiden almanız gerekenlerden asla vazgeçmeyin.

·    İçinizdeki kırılgan çocuğu güçlendirin. İçinizdeki kırılgan çocuk, kırılmaktan korktuğu için muhtemelen boyun eğiyor ya da gerginlikten  kaçıyor olabilir.

·    Sonuçta siz o ilişkiden beslenmiyorsanız, kullanılıyorsunuz.

·    Daha önce evet dediğiniz şeylere farkındalığınız oluştuğu andan itibaren “hayır” diyebilirsiniz.  “Önceden neden evet diyordun?” gibi baskı olursa onun baskı yaptığını ve kırmamak için olduğunu ifade edin.

·    Yaptığınız her şeyi onun onayına sunmayın. Eğer sunmanızı istiyorsa, aynısını onun da yapmasını gerektiğini hatırlatın.

·    Size üzdüğü yerde üzüntünüzü asla gizlemeyin. O anki duyguları hem yaşayın hem de ifade edin. Size ne hissettirdiğini anlaması için -hoşlanmasa bile- duyguyu yaşatın.

·    Kendinizle barışık olun ve kendilik değerinizi fark edin. Bu sayede onunla daha sağlıklı iletişim kurabilirsiniz.

·    Kendinizle barışık olursanız, size terk etme, yalnız bırakma gibi kaygılardan arınacağınız için daha net ve dik duruş sergileyebilirsiniz.

·    Onu eleştirmenize izin vermiyorsa, sizin de izin vermeyeceğinizi ona bildirin.

·    Eleştirilerinizi onun kişiliğine değil, davranışına yönelik yapın.

·    Eleştiride ne hissettiğinizi ve ne yapması gerektiğini somut ve çok net olarak ifade edin.( benciller genelde : neden önceden söylemedin eleştirisi ile gelirler)

·    Onu algılamanızı değiştirin. Onu korkutucu sadece kendini düşünen biri olarak değil, yanlış  yöntemlerle yetiştirilmiş, empati duygusu yeterince gelişmemiş biri olarak algılamaya çalışın.

·    İletişimde sandiviç yöntemini kullanın.Eleştirilerde sürekli olumsuz değil, önce bir olumlu sonrasında ise bir olumsuz davranışı anlatın. ( mesela: Akşam yemeğini seninle yediğimde çok mutlu oluyorum. Ama masayı kurmaya  yardımcı olmadığın için yetiştiremiyorum. Eğer masayı kurmaya yardım edersen çok sevinirim. Böylece beraber hazırlamış ve yemiş olmamız benim için daha mutlu edici olur.)

·    Özür dilemesi için gereken tavrı gösterin.(önce ne hissettiğinizi söyleyin. Sonra talep edin. Sonra gerekirse mesafe koyun.)

·    Arada tavizler  verebilir veya görmezden gelebilirsiniz. Ama bunu sömürülmesi durumunda net duruşunuzu göstermelisiniz.

·    Aslında sizin ona sorun olduğunda net duruşunuz ve kendini ifade etmeniz, onun bilgilenmesini ve gelişmesini sağlar.

Genel olarak bakıldığında bencil biri ile yaşamak zor olsa da sınırları belirttiğinizde, kendinizi gerektiği gibi ifade ettiğinizde ve ilişkinin karşılıklı olmak zorunda olduğunu ona yansıttığınızda ilişkinin yürüyebileceğini görebilirsiniz.

Bencil insanlar, aslında bilgi ve duygudaşlık eksikliği yaşarlar. Belki de iletişimde en çok bunu öğretmek ve fark etmek gerekiyor.

 

Kendilik değerinizin, sadece sizin elinizde olduğu güzel bir yıl dileğiyle

Daha fazla yazı için Bu sosyal medyadan da takip  edebilirsiniz.

SERHAT   YABANCI

İlişki ve Evlilik Danışmanı

Diğer yazılarım ve  takip için:

www.twitter.com/serhatyabanci

www.facebook.com/serhatyabanci

www.instagram.com/serhatyabanci

www.serhatyabanci.com

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here