Unutmak mı? Affetmek mi?

0
5217

Satın almak için görsele tıklayınız…

Unutmak mı? Affetmek mi?

unutmak mi affetmek mi”  2013 yılı mayıs ayı itibariyle raflardaki yerini aldı.

bir ilişkide yaşanılan,yaşanılabilecek her türlü sorunun ele alındığı, somut çözümlerinin sunulduğu bu kitapda, teorik açıklamalardan çok, pratik çözümler ve analizlere yer verdim.

Bir rehber niteliğinde olan kitabımı, her yaşta herkesin okuyabileceği ve faydalanabileceği bir tarzda yazarak, sadece sorunu olan değil, kendini geliştirmek isteyen kişilere de hitap etmesini amaçladım.

Kitaptan bazı başlıklar : Geçmişte yaşananları unutabilir miyiz? Biten ilişkinin ardından nasıl daha iyi toparlanırım? Neden ayrılamıyorum? Eski sevgilimi Facebooktan sileyim mi? Uzaktan ve sanal ilişki neden bitirilemez ? İlişki bağımlılığından nasıl kurtulabilirim? Zıt karakterliler bana neden  çok çekici gelir? Duygusallık  mı cinsellik mi,  hangisi üstün? Neyi kabul edip neyi kabul etmeyeceğiz ?Fedakârlık- beklenti- öfke ilişkisi.. Ç ok yalnızım, çünkü evliyim…. Evlilik programından doğru eş çıkar mı? …. Kendimize yetebilmek için ne yapmalıyız? Uzun flörtler evliliği riske sokuyor mu? Tartışma çıkmaması için alttan almak doğru mu?..

   Aşkın geri dönüşüm kutusu!

 Günümüzde kadın-erkek ilişkileri, yeni bilgilerin, araştırmaların ışığında farklı görüşlerle yeniden yorumlanıyor. Dizilerin, şarkıların, filmlerin ana teması olmaya devam eden aşk ve evlilik hikayelerine, “yasak aşk” veya “aldatma” sahnelerinin hakim olması aslında toplumun bilinçaltının bir yansıması.

Herkes elini tuttuğu sevgilisinden kuşkulanıyor, “Acaba terkedilir miyim?” sendromu ilişkileri ağaç kurdu gibi kemiriyor.   Sosyal zemin gösteriyor ki, ikili ilişkiler şiddetli şekilde terapi ve tedaviye muhtaç!

Aşkın psikolojik, kültürel ve kimyasal boyutu şimdiye kadar çok kez masaya yatırıldı. Ancak günümüzde sosyal medyanın iletişime hakim olmasıyla, çözüm ve yorumlar farklı anlamlar kazandı.  Psikolojik Danışman ve İlişki Terapisti Serhat Yabancı, yıllardır ilişkiler konusunu araştırıyor, çağımızın değişim  koşullarında farklı bir  bakış açısıyla anlamlandırıyor.

Erkekler ve kadınların aşkı algılayış farkları, evliliğin geçirdiği sosyal dönüşümler, bağımlı ilişkiler, takıntılar, aşkın bitişinde yaşanan travmalar… Bütün bu kavramlar Serhat Yabancı’nın   “Unutmak mı, Affetmek mi?” adlı ilk kitabında ayrıntısıyla yer  alıyor. İlişkilerde  “patinaj yapan” problemler,  kişilerin aşka hastalıklı bakış açısı,  evlilikteki açmazların sosyolojik ve psikolojik açıklaması… Sosyal değer ve ahlak kurallarındaki değişimin ikili ilişkilere nasıl yansıdığı… Yazar, bütün bunları masaya yatırmış, okura en ayrıntılı ifade ve yorumlarla anlatmış.

Kişilerin evliliğe nasıl baktığı, sevginin, şefkatin, paylaşımın, sadakatin günümüz  insanındaki izdüşümü..  Psikolojik Danışman ve Terapist Serhat Yabancı’nın  “Unutmak mı, Affetmek mi?”‘ adlı çalışması, bu alanda oldukça ayrıntılı yanıtları   barındıran bir eser.

   O’nu ‘yara bandı’ olarak kullanmak!  

‘Yaramı iyileştirir” düşüncesiyle, ayrılığın hemen sonrası yeni bir sevgili ile yola devam edenlere ilişkin ilginç bir saptaması var yazarın: “Yeni sevgili, eski ilişkinin  yara bandıdır” diyor. İkinci ilişki veya evlilikleri “tepkisel evlilik” olarak yorumlayan  Psikolog Serhat Yabancı, birinci ilişkiden kalan pişmanlık, suçluluk veya mağlubiyet duygusundan dolayı  ikinci ilişki veya evliliklerde acele edildiğini belirtmektedir. Eski birlikteliğin hesaplaşmasını yapmadan, “taziyesi”ni tamamlamadan başlanan yeni beraberliklerin “yara bandı” olarak kalacağını, çivinin  çiviyi sökmeyeceğini özellikle vurguluyor.

“İlişkiyi sadece kendi mutluluğu için istemek gibi yanlış algılar ve yöntemler, yaşanan çıkmazları büyütmektedir.” görüşünü paylaşan uzman,  gelişen dünyada, imkânların artışının, seçeneklerin çoğalmasının, üretim ve tüketimdeki rekabetin artmasının doğrudan ilişkilere yansıdığını,  böyle bir süreçte, duygusal ve zihinsel farkındalıkların arttığını ama çözüm yöntemlerinin ise bir o kadar geride kaldığını söylüyor.

   Unuturken affedememek

“Affetmek mi, unutmak mı?” sorusunun irdelendiği sayfalar ise kitabın en çarpıcı bölümü. “Affederken unutamamak, unuturken affedememek”  çıkmazında bugünü yaşayamayanlar ve geçmişte kalanlar için son derece yol gösterici niteliğe sahip.   “Kendilik değerini arttırmayı başkasının üzerinden sağlamaya çalışma” fikrinin günümüz insanına  hakim olduğunu ve bu eğilimin  ilişkileri tükettiğini belirten  Yabancı, mesleki pratiklerine başvurmuş kitabı hazırlarken.  Ayrılık sendromundan  muzdarip olan, evlilik ve ilişkide kronik sorunlarla boğuşan, aşkı köle olarak  yaşayan herkes için “yol haritası” bir kitap bu.

“Biten ilişkinin ardından toparlanma süreci?”, “İlişki ve evlilikte doğru ve yanlışlar”  “Önce ilişki mi, iletişim mi?” , “Sevgiliyi tanımak için aşkı ve mantığı nasıl kullanmalıyız?”, “Eşinizi, sevgilinizi değiştirmek mümkün mü?”, “İlişkide yaş farkı önemli mir? gibi soruların yanıtları, çözüm odaklı yaklaşımları ve dahası var kitapta.

   Her şey mükemmel ama eş başkasını seçiyor!

Evliliklerde “gönül Bağı’ndan söz eden Uzman, bunun dışında hiç bir unsurun  bağlayıcı olamayacağını  savunuyor.. Aşırı sorumluluklarla “mükemmel eş” kimliği kazanmak için çabalayan kadınlar, ilişki tükendiğinde “ama her şey kusursuzdu,  nasıl olur?” sorusuyla şoka giriyorlar. O’na göre “Elektrik faturasının zamanında  ödenmesini duygusal, tensel birliktelikten daha önemli tutan bir kadın, bir bakıyor  ki  evde her şey 10 numara iken, eşi başkasına gönlünü kaptırıyor”  diyor ve  ekliyor: Aşırı sorumluluk alan, “saçını süpürge eden” bir kadının eşiyle  sorumluluklar ve işler dışında konuşacağı konu kalmaz. Ütünün yapılması sadece  evde hayatı kolaylaştırır,  bunlarla sevgi olmaz ”

Aynı şekilde erkeklerin de ailenin ihtiyaçları gidermenin kadının ruhunu hitap etmekten daha önemli olduğunu düşündükleri için ilişkilerin mutlu olmak odaklı değil, ihtiyaç giderme odaklı olduğunu belirtmektedir.

   Akıllı kadın fobisi

Günümüzde kök salan, erkekleri  ürküten, evlenmekten köşe bucak kaçıran  “akılı kadın”  fobisini de ele alıyor yazar ve şu yorumu yapıyor: “Aslında akıllı  kadın, pratiktir, çözüm odaklıdır, bağımlı değil, bağlıdır. İlişkide sahip olunan ve olan değil, ait olandır. Sorunlara karşı, eşini öne süren değil, elini taşın altına koyandır. Erkeğe girişimcilik ruhu verendir. Kaygılarla hayatı ve atılması gereken  adımları engelleyen değil, destekleyendir. Sevgisini, ilgisini yeri zamanında aksatmadan kullanandır. Yani aklın hiçbir zararı yoktur!”

Peki, mutlu etmeyen biriyle yolları ayırmama, artık zihninizi meşgul etmeyeceğine nasıl karar vereceksiniz? Bu kritik soru ve benzerlerinin tümünün cevabı bu kitapta. Aklınızda kalan, netleştirilmeyen, netleşmediği için de ne yapacağınızı bilemediğiniz her şeyin açıklamasını yapıyor Aile ve İlişki Terapisti Serhat  Yabancı.

   Unutmak mı, Affetmek mi?

Yazar: Serhat Yabancı

Yayınevi; Avrupa Yakası Yayınları

Sayfa: 304

Yorumlar :

Nermin Ünlü Sayın hocamız serhat yabancı nın yazmış olduğu ve içeriğinde hepimizin var olduğu ve hayatımızdan bir parça ya da daha fazlasını gördüğümüz …satırlarının akıcılığı ile bir solukta okuyabileceğiniz çok anlamlı güzel bir kitap… insan kendini iyi ya da kendine göre iyi yetiştirdiğini sanıyor. Ben bu kitabı okurken kendimi çok eksik hissettim…her paragrafta durup geçmişimi analiz edip hatalarımı görüp kendimi yargıladım. Ders verici insanın elinden tutup yol gösteren bir ışığının olması çok güzel .. dün’lerinizi bugün’lerinizi yarın’larınızı aydınlatan ışığı çok bir yardımcı olacaktır hepimize …bundan böyle sanıyorum hayatımı bu kitap danışmanlığı sayesinde analize ederek yaşayacağımı…her takıldığım yerde bu kitaba danışacağımı söylemek istiyorum…bu yüzden…..!! hocama saygı ve sevgilerimi sunarken iyiki varsınız diyorum…yüreğinize…emeğinize….ve kaleminize sağlıklarr teşekkürler sunuyorum… vee diyorum kiiiiiii…bu kitabı mutlaka okuyunn….   ————–Serhat bey kitabınızı aldım ve çok begendim okurken sanki kitapla bütünleşiyorum sorularımi cevapsız bırakmiyor gerçekten harika. Ayşe Çanlı —————Hİç bu kadar net ve açık çözüm öneren bir psikoloji kitabı okumamıştım. Yalın bir dil ve uygulanabilir çözümlerle dou. teşekkür ederim Serhat Beye. Serhat hocam emeğinize sağlık. Harika bir kitap olmuş. İlişkilere onlarca açıdan bakmayı çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Ayrılıklardan aldatmaya, mutluluktan mutsuzluğa çeşitli konularla ilgili detaylı, düzenli bilgiler paylaşmışsınız. Karşısındaki insanı azıcık anlamak isteyen herkes bu kitaptan yararlanmalıdır. Tekrar elinize sağlık, başarılar diliyorum…Serap ŞAhin

————Pınar Emel UnalKitabini manisa d&rdan temin ettim imzalarmisin bu arada ilk satanlar listesindesiniz tebrikler.
————-Yazar Pedagog Esra Oskay ”Yaşam rotasımız”,hayatına yön vermek isteyenlerin ısrarla okumasını tavsiye ediyoruim… Yüreğine sağlık,Serhat Yabancı..

———-Aysun Koroglu Serhat bey tebrik ederim yeni kitabınızı. Gerçekten başucu kitabı olmuş. Genelde kitap okurken altını çizmeyi sevmem fakat o kadar yerinde tespitler, çözüm önerileri var ki- birçoğunu uygulamaya başladım bile- birçok sayfa çizildi bile. Kitaptaki adım adım çözüm önerilerini tekrar tekrar okumak davranış kalıplarını değiştirmek açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Yıllardır değişmeyen birçok şeyin değişebileceğini görüyorum. Emeğiniz için teşekkürler… KAÇKAR  TV Yİ CANIGÖNÜLDEN İZLEDİM…..MÜKEMMELDİNİZ HOCAMM… BİLGİLER KİTAPTAN AÇIKLAMALAR MUHTEŞEMDİİİİİİ……2 DEFA OKUMUŞ GİBİ OLDUM… heralde  1 kez daha okurumm  

————Yazar Pedagog Esra Oskay (Ankara) ‘’UNUTMAK MI,AFFETMEK Mİ?’’ İhtiyaç duyduğumuz iki önemli duygu durumunu Sayın Serhat YABANCI ‘nın kitabındaki anlatımla daha net görüp, doğru kararı verebiliyorsunuz… Bir cep kitabı olabilecek bir rehber anlatım. Okuyucuların sıklıkla altını çizerek okuyup, yaşamlarında kullanması gereken pasajlar var.   Kitap sayfalarındaki önemli pasajları yakında bende sayfamda ve Sayın yazarın sayfasında paylaşacağım.   Eminim;okuyan gençlerin,yetişkinlerin hatta çocukların insani ve duygusal iletişimleri çok daha kalite ve sağlıklı olacaktır.   Yazar dost arkadaşım,Serhat YABANCI’yı ,emek ve zamanındaki faydalı eserinin kalitesi için kendisini kutluyor,başarılar diliyorum…
——-(unutmak mı affetmek mi kitabı hakkında yorum) En objektif değerlendirmelerin bulunduğu, okuduktan sonra kalıcı değişimlerin yaşandığı, büyük farkındalık sağlayan,ilişkileri sağlıklı bir noktaya taşıyacak ve mutluluğun korunmasında büyük katkı sağlayan bu kitap için teşekkürler. Nur Gül
————-Değerli bir okurum, kitabım hakkında yorumunu göndermiş. izniyle paylaşıyorum. Cok super bır kıtap bayıla bayıla okuyorum annem sayesınde kesfettım kıtabınızı tv programında seyretmıs sızı hayran kalmıs adınızı ve kıtabınızın adını yazmıs pınar bu kıtabı almalısın feystende ekle sorularını sorarsın dedı Allah razı olsun annemden vesıle oldugu ıcın sızdende Allah razı olsun boylesıne derın bılgıler herkese nasıp olmaz cok mınnettarım sıze yurekten tesekkurler hayran kaldım ömur boyu kıtabınız bas ucumda olacak saygılarımla Pınar Göksu
            UNUTMAK MI AFFETMEK Mİ ?Yazar Serhat Yabancı Bey’ i  yaklaşık  3  yıldır  tanıyorum,  tv  programlarını izliyorum,  makalelerini ulusal  yayınlardan takip ediyorum. Gerçekten  özverili,  idealist, bulunduğu yerden sürekli  daha  başarılı  daha  üst seviyeleri hedefleyen   harika bir  insan.Bir insanın  hem kendisine hem insanlarına  elinden geldiğince  nasıl faydalı olunacağının  en canlı ispatı gerçekten. Kendisinden, bilgilerinden  birçok insan gibi  bende  yarar gördüm,  bu kendisi adına  sonsuzlukta  asla   bitmeyecek manevi  ödüllerin de habercisidir bana göre.Aynı zaman  kendisini milli manevi değerlere olan duyarlığı  , medya  etiği  konusundaki   sağduyulu yaklaşımları  nedeniyle de  kutluyorum. İnşallah kendisini   genç yaşlarda  olmasına rağmen  yakın zamanda  çok daha  iyi yerlerde göreceğiz.Unutmak mı  Affetmek mi ?  adlı  ilk kitap  çalışmasını  çok iyi buldum ki zaten  daha  önce makalelerini  okuduğum için bu  üstün başarısı beni şaşırtmadı. Dürüst  olmam gerekliyse  son  aylarda  okuduğum en iyi kitaptı ve  etkisi fazla oldu bende  Kitabını   elime  almamla bitirmem arasında  uzun zaman geçmedi. Gayet    açıklayıcı,  sıkmayan,  kuramsal- akademik kaygıya kapılmadan  genel kitlenin   algısına  uygun yapıda yazmış.Konu  seçimleri  halkın gerçekten ihtiyaç duyduğu alanlar olmuş,  sorunları  teşhisi ve  çözüm  önerileri  somut hayata dönük olduğu için sadece  teoride değil  pratikte de okuyan insanlara  harika katkılar  sunmaktadır. Eminim ki  benim gibi  okuyan herkes  ‘’ iyi ki de  bu eseri okumuşum ‘’ diyecek ve  hayatındaki  sevgi,  ilişkiler, empati  süreçlerini  daha  sağlıklı hale getirecektir.Kitapta beni  çok mutlu eden başka  özellik ise   sadece  bir- iki konu değil  farklı konulara da değinilerek  anlatılmak istenilen durumlar  daha  etkin ,  çok yönlü izah  ediliyor ve konular arasındaki bağlantılar  ustaca kurulmuş. Bu açıdan  Serhat Bey in  yazarlık gibi farklı  yetenek gerektiren alan da da  çok başarılı olduğunu söyleyebilirim..Bir  eğitimci  olarak  Psikolog Serhat  Yabancı’ nın  ‘’  Unutmak mı  ,  Affetmek mi ? ‘’ adlı kitabını , tüm kıymetli  kitapseverlere tavsiye ederim. Sevgi,  affetmek, ilişkiler, boşanmalar,  bunlara etki eden kaygı korku, geçmiş travmaların etkisi  vs. gibi konular  kitap okundukça   okuyan kişinin iç görüsünde  artış sağlayacağı gibi,   acılarından  kurtulup  daha  mutlu  yaşama  merhaba diyecektir…Serhat Bey’ i bu   sevgi  dolu  güzel  emeğinden dolayı  tebrik eder  ,güzel başarılarının devamını dilerim ….Halil Kırık

Eğitimci- Yazar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here